Islandshästen

Hästarna på Island är en del av det jag älskar. Dessutom så är de som finns där de ursprungliga vikingahästarna och en av de renaste hästraserna i världen. Rasen har sedan 1000 år tillbaka varit isolerad på den karga ön i Nordatlanten och sluppit genetisk inblandning från andra raser. Dessutom har denna isolering gjort att det är mycket få hästsjukdomar som förekommer där, och inga vaccinationer behövs. Detta innebär dock också att ingen häst får komma in i landet överhuvudtaget. När en häst lämnat Island får den aldrig återvända.

Dessutom får man inte ta med utrustning för ridning som är i skinn till Island.

Islandshästar är vänliga, villiga, tuffa och mångsidiga. De är bland annat framgångsrika i kapplöpning och samtidigt mycket väl lämpade för terapeutisk ridning. En del av dem är lämpade för hoppning, andra för dressyr och även för westernridning och körning.

Numera finns islandshästen över hela världen. Över 250 000 hästar är registrerade i över 20 länder, varav cirka 40% på Island.

Fem gångarter

Något som är speciellt med islandshästen är att den har hela fem gångarter. De har alltså två extra gångarter att erbjuda förutom skritt, trav och galopp. Alla hästraser har de tre grundgångarterna naturligt och kan utföra dem utan utbildning. De extra gångarterna som skiljer islandshästen från andra raser kallas tölt och pass.

Tölt är det som är islandshästens specialitet och flygande pass är mer av en femte växel som är en tvåtaktig gång med svävmoment. Denna gångart rids mycket snabbt.

Färger

Islandshästens färger är bland de mest variationsrika i världen. Det finns runt 40 färger inom rasen som i sig har upp till 100 varianter. Alla färger är tillåtna i stamboken och i avelsarbetet uppmuntras denna variation av färger.

De vanligaste färgerna är röd fux och svart medan den mest sällsynta färgen är konstantskimmel.

Förutom grundfärgerna finns många färgvariationer, som skäck, black, palomino, skimmel, och silver. Dessa kan kombineras så att samma häst har svart grundfärg samt blackgen och silvergen som gör att den blir mycket ljusare i färgen än vad grundfärgen indikerar. Skimmel är inte ett färganlag utan en dominant gen som gradvis blockerar produktion av pigment i hästens hårsäckar så den med åren bleks till vit.

Egenskaper

Det som islandshästen är känd för, det är sin varma, genuina karaktär. Det är hästar som är vänliga, smarta och lättlärda. De är oftast mycket lätthanterade, och samarbetar gärna både från marken och med ryttare på ryggen. Sedan är de även mycket energiska och samarbetsvilliga.

Sedan brukar hästarna även ha stora personligheter, något som man traditionellt uppskattat på Island.

15 Sep 2020