Saker du inte ska missa på Island

Hela Island i sig är en servärdhet, men det finns ett par saker du ska se till att inte missa om du är där. En plats väl värd ett besök är Thingvellir. Det är en nationalpark cirka 45 minuters bilfärd från Reykjavik. Det var i Thingvellir som vikingarna samlade det isländska alltinget år 930, ofta kallat världens första parlament. Mitt i själva nationalparken ligger även Silfrasprickan som lockar dykare från hela världen med sitt kristallklara vatten och hundra meters sikt.

Sprutande källor är ju ett måste. Ta dig till Geysir och Strokkur. Geysir ligger i Haukadalur och hela marken runt här bubblar av liv med geometriska källor, pooler och gejsrar. En bit från den berömda Gejsrern ligger områdets stora attraktion, Strokkur som ungefär var femte minut skjuter upp en 30 meter hög vattenpelare. 

Islands största vattenfall, Gullfoss är även det något att kolla in. Vattnet faller ner i en djup ravin som är 20 meter bred och 2,5 km lång. Vattnet faller i två steg, först 11 meter och längre ner ytterligare 21 meter.

Ett måste att nämna är så klart Blue Lagoon, som är avslappnade varma källor. Hit kommer det många besökare! Ett billigare alternativ till detta ställe är annars Secret Lagoon som är Islands äldsta naturliga varma källa. 

19 Mar 2020